Házi szépségápolási praktikák

Ebben a bejegyzésben olyan trükköket szedtem össze, amiket általában mindenki megtalál a konyhában :)
A forrásokat minden egyes résznél feltüntetem :)
Ha kíváncsiak vagytok a tippekre olvassatok tovább:

A szódabikarbóna titka

1. Tisztító sampon: Keverj össze 2 teáskanál szódabikarbónát 1 csésze vízzel. Használd öblítésre hajmosás után.
2. Arctisztító: Extra erős hámlasztást érhetsz el, ha összekeversz ½ teáskanál szódabikarbónát a kedvenc arctisztítóddal.
3. Lábpúder: Hogy szag- és izzadságmentesítsd a cipőd és a lábad, szórj bele!
4. Fogfehérítő: Bár sós íze van, de a szódabikarbóna egy klasszikusnak számító fogtisztító, és fogfehérítő. Szórj belőle a nedves fogkefédre, és azzal moss fogat!

Otthoni hidroterápia

Kezd a napod egy forró, gőzölgő zuhannyal, és váltogasd a víz hőmérsékletét melegről hidegre kb. 15 másodperc hosszan. Ismételd legalább 2 percen keresztül. Ez a hidroterápiás technika revitalizálja, életre kelti a bőröd, és serkenti a vérkeringést.

Eper az akné ellen

Törj össze ¼ csésze epret, keverd össze ¼ csésze tejföllel, vagy joghurttal. Ezt kend a bőrödre, és 15 percig hagyd hatni, majd jól öblítsd le. Az eper a szalicilsav természetes forrása, ugyanez a hatóanyag található meg az akné elleni kozmetikumokban.

A méz titkos ereje

1. Hajkondicionáló: A hajmosás után masszírozz a hajadba 1 leveseskanál mézet, és öblítsd ki meleg vízzel. A méz olyan anyagokat tartalmaz, ami megtartja a nedvességet.
2. Pezsgőfürdő, habfürdő: Keverj össze 1 csésze vizet, ½ csésze mézzel és ½ csésze folyékony szappannal. Öntsd a meleg csobogó vízcsap alá a kádba.
3. Arcmaszk: A méz tökéletesen használható az akné és a száraz bőr ellen. Kend a bőrödre, és hagyd rajta 15 percig, majd jól öblítsd le meleg vízzel. A méz erőteljes antioxidáns és antibakteriális hatású.

A szemkrémek helyettesítése

Szeletelj fel nyers krumplit és tedd a szemhéjadra, ez tökéletesen megszünteti a puffadtságot.

Banán és avokádó a száraz bőr ellen

Nyomj össze egy ½ érett banánt vagy avokádót, és kend a bőrödre 15 percre, majd jól öblítsd le.

Teaidő

A hideg zöld tea frissít és tisztít – tökéletes az akné ellen.

A maradék tört krumpli

Igen, bár bizarul hangzik, de a megdagadt láb gyógyíre a krumpli! Csak vásárolj krumplipüré port és készítsd el a leírtak szerint! Adj hozzá langyos vagy neked megfelelő hőmérsékletű vizet, és áztasd benne a lábad.
A krumpli jobban megtartja a hőt, mint a hagyományos lábfürdő sima vize, csökkenti a dagadást és puhítja a bőrt is. Még jobb hatás érhető el, ha egy kis illatos olajat teszel bele. 
Ugyanez történik, ha zablisztet használunk

Az elszíneződött köröm ellenszere

Friss citrommal dörzsöld be a körmödet, ez kiszívja a sárga színt. Keverj össze 1 teáskanál citromlevet 2 teáskanál vízzel és 15 percre áztasd bele a körmeidet. Utána kenj rá kézkrémet, hogy a citrom ne szárítsa ki!

Tusfürdő

Keverj össze ½ csésze cukrot ¼ csésze olajjal – használd, mint a tusfürdőt! Vigyázz, mert csúszós!


----- 0 -----

Otthon könnyen elkészíthető arclemosók

Kleopátra tisztító arclemosó

Hozzávalók: 1 csésze tej, 1 csésze zabpehely, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj
Tedd a vajat egy edénybe és lágyítsd meg a mikrosütőben. Keverd össze a többi hozzávalóval addig, míg krémes állagú nem lesz. Tedd egy vattadarabra, és kend az egész arcodra és a nyakadra. A maradékot öntsd egy üvegbe, és tárold a hűtőben. Alkalmazd minden nap kétszer: reggel és este.

Tisztító citromos arclemosó

Hozzávalók: 1 citrom, zöld tea, 2 evőkanál almabor vagy almaecet
Csavard ki a citrom levét egy pohárba, adj hozzá zöld teát és 1 csésze vizet. Tedd egy edénybe és körülbelül 5 percig melegítsd a tűzhelyen vagy a mikrosütőben. Ezután keverd össze az almaborral vagy az almaecettel. Folytasd a keverést, míg teljesen összevegyül. Öntsd a kész keveréket egy üvegbe. Vattapamacsra téve kétszer használd egy nap.

Arclemosó fakó bőr ellen

Hozzávalók: 1 evőkanál só, 1 citrom, lime tea, 3 evőkanál rózsavíz
Facsard ki a citrom levét, add hozzá a többi összetevőt: a sót, a lime teát és a rózsavizet. Melegítsd néhány percig a tűzhelyen, vagy a mikrosütőben. Teljesen hagyd kihűlni, mielőtt az arcodra kened. Öntsd a maradékot egy üvegbe és tartsd távol közvetlen napfénytől.

Arctisztító zsíros és problémás bőrre

Hozzávalók: 1 uborka, 5 evőkanál alkohol (vodka, whisky, vagy rum), 1 evőkanál só
Reszeld le az uborkát, add hozzá a sót és az alkoholt. Jól keverd össze, amíg krémes állagú nem lesz. 30 percre tedd a hűtőbe, ezután használd az egész arcodon vagy csak a homlokodon, orrodon illetve álladon. Naponta egyszer vagy kétszer használd! Leköti a többletzsírt a bőrből, puhít és fényesít.

Arclemosó zsíros és kombinált bőrre

Hozzávalók: 1 csésze rózsavíz, 2 aszpirin, 1 citrom
Keverd össze a rózsavizet a citromlével, majd add hozzá a 2 aszpirint. Jól keverd össze, majd töltsd egy üvegbe. Használd a keveréket egyszer egy nap, reggelente.

Tápláló arclemosó mézzel és balzsammal

Hozzávalók: közönséges balzsam, 1 csésze víz, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál rózsavíz, 1 evőkanál szesz
Öntsd a balzsamot egy csésze forrásban lévő vízbe, hagyd állni 30 percig. Add hozzá a mézet, a rózsavizet és a szeszt. Jól keverd össze és öntsd egy üvegbe. Ez a krém különösen hatékony az érett bőrre, táplál és hidratál.

Körömvirágból készült lemosó

Hozzávalók: 30 gr. körömvirág, 7 evőkanál olíva olaj
Öntsd a körömvirágra az olíva olajat. Hagyd sötét helyen állni 7-10 napig. Szűrd le és öntsd egy üvegbe. Ez a lemosó a száraz és érzékeny bőrre a leghatékonyabb.


----- 0 -----

Remélem tetszett ez a kis összeállítás :)
Ha van rá igény, akkor szívesen gyűjtök még össze Nektek ilyen házi praktikákat :)