Orvos a cserépben - Aloe Vera...a "természet csodája"

Négyezer éves csoda az aloe vera
Ránézésre leginkább egy egyszerű kaktuszra emlékeztet, mégis az aloe vera sokkal több annál. A csodanövény gyógyító hatását nem kevesebb, mint 4 ezer éve jegyezték le először, és azóta számtalan csodásnak tűnő történet köszönhető neki. Hívei közé tartozott Nagy Sándor, Kleopátra, Kolombusz Kristóf és Mahatma Gandhi is, de a biblia tanulsága szerint Krisztus testét is ezzel balzsamozták. Vajon mi állhat az aloe gyógyító hatásának hátterében? 

Bár a modern orvostudomány sok kérdésre választ adott az aloe verával kapcsolatban, a teljes összetétele a mai napig sem ismert pontosan. Ami biztos, hogy több, mint 200 olyan összetevővel rendelkezik, mely biológiailag is aktív. Ezek között megtalálhatóak a aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek és más értékes anyagok is, míg fő összetevője az erős méregtelenítő hatású uronsav.  Maga a növény szinte minden égövön nevelhető, de igazán jól a melegebb területeken, a Mediterráneumban és a trópusokon érzi magát. Ezeken a helyeken akár 120 cm magasra is megnő, miközben levelei a fél métert is elérik, szélességük pedig akár 10 cm is lehet. Belsejében található egy zselészerű, áttetsző anyag, ami tulajdonképpen a növény által megkötött víz. Ha a növényt sérülés éri, akkor egy vízszerű nedv kezd csorogni belőle később pedig bőrszerű szövet kezd növekedni a „seb” környezetében. Ez az öngyógyító képesség a levágott levélben akár tíznapnyi hűtés után is megmarad! Sajnos a gyógyászati- és kozmetikai felhasználáshoz szükséges összetevők hamarabb elillannak, így a növény feldolgozása 36 óráig lehetséges. A levelek szedésénél kerülik a gépek használatát, hogy minimalizálják a sérülések számát, majd azonnal fertőtlenítő szerbe helyezik azokat. A Dr. Organic alapanyagát ezen túl még kézzel is filézik, így kerül be az aloe vera a gyártási folyamatba. A fertőtlenítés után azonnal gyors hűtés következik, így biztosítható csak a pozitív élettani hatások fenntartása. Az aloe ph értéke egyébként megegyezik a bőr ph értékével, így előnyös tulajdonságait még inkább kiaknázhatja a kozmetikai ipar: nyugtatja a száraz, érzékeny bőrt, támogatja a természetes sejtmegújulást, ezáltal fokozza a bőr rugalmasságát és feszességét. Táplálja és védi a fejbőrt, és egészséges állapotban tartja a hajat. Gyógyítja a sebeket és az égési sérüléseket. Magas nedvességtartalmával hidratálja a bőrt, ezen kívül csökkenti a nedvesség kipárologtatását és megköti az atmoszférában jelen levő nedvességet is.
A modern natúrkozmetikumokban, mint a Dr. Organic készítményei, más összetevőkkel is kombinálják az aloe hatóanyagait, mivel a jótékony hatását felerősítő növényi olajok, kivonatok és vitaminok az „ép testben ép lélek” vezérgondolathoz hűen hozzásegítenek a tökéletes testi és lelki egyensúly eléréséhez. De az aloe önmagában is „csodaszer”, hiszen gyógyító hatását már közel 4 ezer éve ismerik. Az első írásos emlékek az i.e. 15. századból maradtak fenn: sumér agyagtáblák tesznek említést a csodálatos hatású növényről. De Kleopátra idejében is előszeretettel alkalmazták a bőr szépségének- és égéseinek ápolására is. Szintén fontos összetevője volt a mumifikáláshoz használt szereknek. Szintén nagy becsben tartotta ezt a növényt Nagy Sándor, akit Gaza ostrom alatt megsebesített egy nyílvessző. Sebe nem gyógyult, sőt el is fertőződött. Magántanítója Arisztotelész egy papot küldött hozzá aloe növényből nyert olajjal. A gyógyító anyaggal kezelt seb hamarosan meg is gyógyult. Később Kolombusz Kristóf hajóútjainak elmaradhatatlan kísérője is az aloe vera lett. A Santa Marián is utazott néhány tő ilyen növény az újvilág felfedezésekor. A hajós, felfedező nemes egyszerűséggel csak úgy hívta az Aloét, hogy "Orvos a cserépben!"
Az újabb korokban reneszánszát éli ez a régóta ismert csodanövény, melyről Mahatma Gandhi egy levelében így írt: "Kérdezted, melyek voltak azok a titokzatos erők, amelyek életben tartottak böjtölésem hosszú ideje alatt. Nos, ezek az erők Istenbe vetett megingathatatlan hitem, egyszerű és mértékletes életmódom valamint az aloe voltak,..."
A Dr. Organic minden terméke víz helyett aloe verával készül, de forgalomban van egy külön termékcsalád is, amely kifejezetten az aloe verára épül. Ezek között megtalálhatóak a mindennapi testápolás legfontosabb kellékei a deótól kezdve a fogkrémen keresztül a hajápoló szerekig és a tusfürdőig.

Érdemes kiemelni a Dr. Organic aloe vera gélt, amely kiváló szolgálatot tehet napégés vagy csípések, sérülések kezelésénél.

További aloe vera termékek és információk: